Skořice patří neodmyslitelně k času Vánoc - přidává se, jako koření do vánočního pečiva a svařeného vína, její příjemně teplá vůně sladce provoňuje naše domácnosti a navíc je velmi dekorativní.
ALE POZOR - NENÍ SKOŘICE, JAKO SKOŘICE!
Jsou tři známé, hlavní druhy skořice - skořice cejlonská, skořice čínská a skořice indonéská. Všechny tři se od sebe liší - barvou, tvarem a hlavně účinky. Pro účely vykuřování a k dekoracím se nejlépe hodí skořice čínská, která obsahuje větší množství kumarinu a je pevnější. A právě obsažený kumarin, který je velice vonnou substancí a s oblibou se používá pro výrobu parfémů, není zrovna nejvhodnější pro naše játra a zažívání. Pro vnitřní užití, tedy ve formě koření, proto doporučujeme raději sáhnout po dražší a na českém trhu méně dostupnější, ale zdraví prospěšnější skořici cejlonské, která obsahuje kumarin ve výrazně nižším množství.
Latinský název: Cinnamomum cassia
Země původu: Barma, Čína, Thajsko
Skořice čínská pochází z Barmy, jižní Číny a Thajska. Pro svou intenzivní a nádhernou, exoticky tajemnou, smyslně teplou vůni se od dob starověkého Egypta a antického Řecka používala jako vysoce ceněné, drahé a posvátné chrámové vykuřovadlo a oběť Bohům. Přidávala se do voňavek, luxusních parfémů a používala se též k balzamování.
Vykuřování skořice čínské:
- skořice se vyznačuje charakteristickou vůní kumarinu, jehož aroma je příjemně sladké, teplé, prohřívající a smyslné, s pikantně kořeněnými a dřevitými podtóny. Má výrazné balzamické účinky na tělo i mysl, pozvedává náladu a uzemňuje
- je antibakteriální a antiseptická, při vykuřování dokonale čistí okolní prostor od všech nežádoucích virů, bakterií a negativních energií. Zároveň proti nim poskytuje ochranu a stejně tak chrání vaše obydlí před zlými duchy a nežádoucími bytostmi
- do vašeho domova přináší novou, pozitivní energii, pocity dokonalého štěstí, radosti a domácí pohody
- uklidňuje a uvolňuje mysl, prohřívá fyzické tělo i ducha, ideální vykuřovadlo pro chladné zimní období, kdy vás nejen zahřeje, ale i prosvětlí, svými stimulačními účinky vám dodá novou životní energii, sílu a chuť do života
- v magii se skořice používá i pro všechna ceremoniální, slavnostní, obřadní a očistná kouzla, stejně tak se přidává do směsí kuřidel pro lásku, radost, štěstí a zdraví
- má afrodiziakální účinky, probudí ve váš vášeň, smyslnost, erotiku - proto se s oblibou vykuřuje při praktikování tantrického sexu
- rozšiřuje vědomí a spojuje vás s vaším duchem - můžete ji přidávat do meditačních, evokačních a věšteckých směsí
- je rostlinou štěstí, která odstraňuje zablokované energie a napomáhá lepší prosperitě, vynalézavosti, kreativitě, úspěchu, hojnosti a bohatství
- na emocionální úrovni léčí všechny srdeční záležitosti, hojí zlomená srdce, zbavuje citového chladu, příznivě působí proti stresu a nervovému vypětí
- skořice má i výrazné léčivé účinky, ale pro vnitřní užití a jako formu koření, použijte raději bezpečnější a zdraví přínosnější skořici cejlonskou
Rezonuje s elementem ohně a vzduchu a znameními zvěrokruhu: Beran, Rak, Lev a Střelec
Náš tip:
skořice se dobře kombinuje do směsí s hřebíčkem, mandarinkou, pomerančem, kadidlem, benzoe, damarou, peru balzámem a ylang ylangem.
Příslušenství k dokoupenízobraz vše
Alternativní zbožízobraz vše
Vykuřování je tak staré jako samotné používání ohně. Již v nejranějších dobách lidé spalovali vonné dřevo, pryskyřice a rostliny, které našli ve svém okolí.
Pravděpodobně to byla z počátku náhoda. Někdo do ohně vhodil kus smolného dřeva a objevil při tom příjemné aroma a pozitivní účinky kouře. Jantar je pravděpodobně jedna z prvních vykuřovacích substancí, jež byly v době ledové přidávaný do ohnišť v jeskyních.
Jak bylo zjištěno u národů, které doposud praktikují „primitivní" způsob života, měli také první uživatelé vykuřovacích substancí ještě velmi vyvinutý a jemný čich. Byli schopni ucítit zvířata, blížící se bouři, nebezpečí či vzdálený oheň. Rozlišili dobré potraviny od jedovatých. Používali čich na čistě praktické účely.
Poté následovalo používání rostlin k rituálním, magickým a náboženským účelům. Bylo součástí každodenního života předtím, než se vykuřování poprvé rozvinulo v kultuře. Byly nalezeny asi 60 000 let staré hroby neandrtálců, kteří byli pohřbeni spolu s květinami a bylinami, zjevně proto, aby jim byla usnadněna cesta na onen svět.
Lidé si tedy již před mnoho tisíci lety byli vědomi, že různým rostlinám jsou vlastní jiné účinky. A tak začaly být tyto rostliny používány k rozličným účelům: jako stimulační, omamné a léčivé prostředky, jako obětiny, jako most do světa bohů a též pro kosmetické účely. Je potěšující, že staré kultury zcela nezávisle na sobě učinily podobné objevy a zkušenosti s účinky jednotlivých rostlin.
Šamani a léčitelé po celém světě věděli o tom, že určitá pryskyřice a byliny způsobují změny vědomí. Pomocí hořícího dřeva, pryskyřic a rostlin se odesílala poselství ve formě proseb, vzývání a zaklínadel. Byly to první vědomé činy cílené k léčebným, magickým a náboženským účelům. K ovlivnění lidských osudů, dosažení zdraví, blahobytu a štěstí.
Doklady o rozvinuté kultuře, v níž se praktikovalo vykuřování a která kvetla v době asi 7200 let před naším letopočtem byly nalezeny ve Skandinávii: malé kusy kuřidla ve formě koláčků, které při spalování šířili vůni aromatických pryskyřic. O několik tisíciletí později už byla praxe vykuřování neodmyslitelně spjata s náboženským a kulturním životem antických civilizací.